Comissions Obreres del País Valenciá - Federació d'Ensenyament

Comissions Obreres del País Valenciá - Federació d'Ensenyament
Vaga 8M

dijous 8 de febrer de 2018

La FE CCOO PV mostra el seu suport a la "L'educació ens dignifica. Sí al valencià" d'Escola Valenciana

Animem a la nostra afiliació i a tota la comunitat educativa a l'acte central de la campanya que tindra lloc dissabte 17 de febrer a les 17 hores a la Plaça de la Mare de Déu de València

L'Educació ens dignifica

L'Educació ens dignifica

L'entitat cívica ha llançat una convocatòria multitudinària a les comunitats educatives, entitats, sindicats i partits polítics, perquè se sumen a la concentració "L"educació ens dignifica. Sí al valencià" i defensen amb Escola Valenciana l"ensenyament en valencià. Aquesta festa tindrà lloc el proper dissabte 17 de febrer a les 17 hores a la Plaça de la Mare de Déu de València i comptarà amb les actuacions de Dani Miquel i La Fúmiga, així com la participació de muixerangues, colles de dolçaines i tabals, gegants i cabuts d"arreu el País Valencià. La periodista Amàlia Garrigós i Francesc Burgos "El Triangulista’ seran els conductors de la vetllada.
MANIFEST D’ESCOLA VALENCIANA
L’EDUCACIÓ ENS DIGNIFICA. SÍ AL VALENCIÀ
Els oficis que hi ha a l’educació no són oficis rutinaris. Els i les professionals que s’hi dediquen s’han format per intervindre en processos i experiències associades a la creació de coneixements que trenquen els motles habituals. L’educació és un escenari en constant transformació on interactuen persones i circumstàncies vitals constitutius de projectes de vida. L’educació s’enfronta dia a dia a reptes que una vegada superats obrin les portes del futur. Per això mateix, la renovació pedagògica és tan important per afrontar-los. Per tant, la formació continua d’aquests professionals educatius no s’ha d’aturar en l’adquisició de coneixements acadèmics. La seua formació també ha de cultivar la vocació per l’ofici d’educar i unes competències específiques. Per sort, aquestes expectatives són compartides per totes les entitats sensibles a les realitats educatives existents, inclosos les AMPA i els col·lectius d’estudiants.


En l’actualitat, però, el món educatiu i les tasques que desenvolupen les comunitats educatives s’han vist qüestionats en alguns mitjans de comunicació que es fan ressò d’una campanya de desprestigi orquestrada amb intencions electoralistes. Escola Valenciana creu que cometen una gran irresponsabilitat atacant un dels pilars mestres de la nostra societat. Als seus arguments no fan servir raonaments pedagògics ni científics. Únicament pretenen fer trontollar el prestigi social i la llarga trajectòria d’èxit d’unes comunitats educatives que ajuden a construir el futur de generacions de xiquets i xiquetes. Aquesta construcció s’està fent amb treball en equip, amb convivència participativa i democràtica, amb grans dosis d’implicació i un rumb compartit gràcies a un debat pedagògic constant.
Escola Valenciana sap massa bé quina línia de flotació volen torpedinar, però les comunitats educatives no poden permetre que el vaixell de l’educació encalle. Proven de destruir aquest model d’educació que s’alimenta de la solidaritat i de la igualtat, de l’educació en valors socials, de l’educació que atén la diversitat, de l’educació científica i experimental. Disparen cap a l’educació que germina amb el debat del pensament lliure, contra l’educació inclusiva. Volen destrossar la coeducació que tant trobem a faltar al nostre entorn. En definitiva, desitgen dinamitar el consens nascut del teixit social que envolta les comunitats educatives i que han escollit democràticament el model d’ensenyament plurilingüe en què el valencià hi és la llengua vehicular, amb distints nivells d’aplicació.
Aquest model, el model d’Escola Valenciana, és el model educatiu hereu dels moviments de renovació pedagògica, un model plurilingüe on el valencià és la llavor d’aprenentatge d’altres llengües, a partir de les metodologies lingüístiques que han esdevingut els fonaments, des de fa dècades d’un model d’èxit, sobretot des del 1983, any de la publicació de la Llei d’Ús i Ensenyament en Valencià. Un model específic que s’inspira en les recomanacions del Consell d’Europa i en la Carta Europea de les Llengües.
Per això, Escola Valenciana vol expressar amb aquest manifest el seu suport davant de qualsevol tipus d’agressió cap a les persones i professionals que formen la comunitat educativa i la seua condemna a l’assetjament mediàtic que pateixen, per mitjà d’acusacions infundades o d’incitació a l’odi i a la intransigència. Siguem conscients que les víctimes principals d’aquesta situació són i seran les nostres filles i fills. De vegades, l’excusa és un audiovisual; de vegades, un llibre; de vegades, un mapa…
Davant d’aquesta irracionalitat, Escola Valenciana creu que s’ha de tindre en compte que vivim en un territori d’una gran diversitat, que posseeix un patrimoni cultural i lingüístic compartit que ha d’estar present a les aules per constituir el model d’ensenyament plurilingüe i multicultural. Ha de ser un model obert a una convivència entre comunitats lingüístiques que accepte la nostra diversitat i elimine fronteres interiors, basada en la construcció social de la igualtat lingüística.
Les persones i les entitats, com Escola Valenciana, que treballem des de fa dècades per una educació de qualitat, inclusiva, democràticament participativa, arrelada al medi, integral, científica, per a tots i totes i en valencià, continuarem treballant amb la mateixa força i il·lusió, perquè, a fi de comptes, treballem per la transcendència social de l’ofici d’educar.
Per la dignitat de les xiquetes i els xiquets, i pel seu dret a ser persones amb esperit crític, amb capacitat de pensar, d’investigar, d’experimentar i de traure conclusions, amb maduresa emocional i amb destreses socials.
Per la dignitat de les famílies, el teixit viu de les comunitats educatives, que confien en els i les mestres per acompanyar-los en el camí de l’educació de les seues filles i els seus fills.
Per la dignitat de l’ofici d’educar, un ofici complex, en contínua evolució i que respon a reptes continus, que requereix molt d’esforç, experiència i implicació. Un ofici sense motles, constructiu, humanitzador i emocionant, que necessita comptar amb el suport de qui exerceix responsabilitats polítiques i el reconeixement social de la seua tasca.
Per la dignitat d’una societat que aspira a ser més lliure, més autocrítica, més habitable, i que aposta per un model d’educació que siga font inesgotable de creixement individual i col·lectiu i germen de la convivència ciutadana.
Perquè l’educació ens dignifica. Sí al valencià.
 

La FE CCOO PV mostra el seu suport a la "L'educació ens dignifica. Sí al valencià" d'Escola Valenciana

dijous 8 de febrer de 2018

Vincles d'interès relacionats

Tota la informació de la concentració “L’educació ens dignifica. Sí al valencià” a l’instant

Àrees temàtiques relacionades

Àrees - SOM educació, SOM ciutadania - Ensenyament en valencià
Àrees - SOM educació, SOM ciutadania - Noticies Educatives